Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή στις αρθρώσεις και προσδιορίζεται με βάση την άρθρωση που πάσχει π.χ. αρθρίτιδα γόνατος, ώμου κ.α. Προκαλεί πόνο, οίδημα και περιορισμό στην κινητικότητα. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.
Που οφείλεται η αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα κατά κύριο λόγο είναι συνέπεια εκφύλισης της άρθρωσης και αποικοδόμησης του χόνδρου. Ο χόνδρος προστατεύει την άρθρωση από κραδασμούς και πιέσεις για να μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά η κίνηση. Όταν ο χόνδρος αλλοιωθεί και αρχίσει να καταστρέφεται, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και φλεγμονή στην περιοχή.
Οι αιτίες εκδήλωσης της αρθρίτιδας μπορεί να είναι:
- Παλαιότερα κατάγματα ή σπασίματα
- Φθορά της άρθρωσης λόγω της υπερβολικής χρήσης
- Μόλυνση από βακτήρια ή ιούς
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Ηλικία
- Κληρονομικότητα
Με την επούλωση του τραύματος ή την αντιμετώπιση της λοίμωξης, η φλεγμονή θα υποχωρήσει. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο μετά από κάποιο τραυματισμό ή νόσο, η φλεγμονή να μην υποχωρήσει και να προκαλέσει χρόνια αρθρίτιδα.
Ποια είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας;
Ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εκδηλώνεται στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και των δακτύλων. Επιβαρυντικοί παράγοντες που πυροδοτούν την οστεοαρθρίτιδα είναι:
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Παλαιότεροι τραυματισμοί σε κάποια άρθρωση
- Υπερβολική χρήση της άρθρωσης ή συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση της άρθρωσης
Άλλοι τύποι αρθρίτιδας:
- Περιαρθρίτιδα
- Γονοκοκκική αρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα σε ενήλικες ή παιδιά
- Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτδα
- Ιογενής αρθρίτιδα
Κ.α.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η αρθρίτιδα;
Άτομα με αρθρίτιδα παρουσιάζουν:
- Οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης
- Πόνο
- Μειωμένη ικανότητα κίνησης
- Ερυθρότητα και θερμότητα στην περιοχή γύρω από την άρθρωση
- Ακαμψία
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ασθενής θα δώσει ένα πλήρες ιστορικό του στο γιατρό. Στη συνέχεια μέσα από την κλινική εξέταση θα διαπιστωθεί αν η άρθρωση έχει συγκεντρώσει υγρό, αν η περιοχή είναι πιο ευάλωτη στην πίεση, αν προκαλεί πόνο η στροφή της άρθρωσης και αν παρατηρείται ερυθρότητα.
Ανάλογα με την εικόνα του ασθενή με αρθρίτιδα, ο γιατρός θα ζητήσει και μια σειρά από εξετάσεις όπως αιματολογικές και ακτινογραφικές. Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει λοίμωξη γίνεται και λήψη υγρού από την άρθρωση με μια βελόνα για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αρθρίτιδα;
Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: η αιτία, η σοβαρότητα, η άρθρωση, τα συμπτώματα και φυσικά η ηλικία, οι δραστηριότητες και το επάγγελμα του ασθενή με αρθρίτιδα. Στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί την πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αιτία δεν μπορεί να θεραπευτεί. Τότε στοχεύουμε στη μείωση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης. Η υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση του ασθενή ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αποτελεί και η άσκηση γιατί συνεισφέρει στη μείωση του πόνου, της κόπωσης και στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.
Η χειροπρακτική είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει φυσική λύση σε προβλήματα αρθρίτιδας, μέσα από θεραπευτικές τεχνικές που γίνονται με τα χέρια. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την κινητοποίηση των αρθρώσεων και την επαναφορά των σπονδύλων στη φυσιολογική τους θέση. Είναι μια αξιόπιστη θεραπεία που προσφέρει ανακούφιση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού γίνονται οι αντίστοιχες συνεδρίες και όταν το πρόβλημα αρχίσει να υποχωρεί, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι του, για τη βελτίωση της μυϊκής ισχύος και τη διατήρηση της καλής υγείας.
Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο γιατρός θα συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση για την αναδόμηση ή για την αντικατάσταση της άρθρωσης.
Οι φυσιολογικές αρθρώσεις περιέχουν το αρθρικό υγρό που δρα σαν λιπαντικό. Όταν στην άρθρωση που πάσχει δεν παράγεται αρκετό από το υγρό αυτό, ο γιατρός μπορεί να το υποκαταστήσει με τεχνητό, μέσω ενέσεων. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται προσωρινά η κατάσταση του ασθενή και καθυστερεί η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Οι περισσότεροι τύποι αρθρίτιδας δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως. Στόχος του γιατρού είναι να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να προσφέρει ανακούφιση στον πόνο.
Τι μπορεί να κάνει ο ασθενής με αρθρίτιδα;
Μερικά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής με αρθρίτιδα είναι:
- Να ξεκουράζεται
- Να μη μένει στην ίδια θέση για πολλή ώρα
- Να μην κάνει κινήσεις που θα επιβαρύνουν την άρθρωση που πάσχει
- Να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και τις κινήσεις στο χώρο του σπιτιού
- Να χάσει βάρος αν είναι απαραίτητο
- Να εμπλουτίσει τη διατροφή του με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τροφές με βιταμίνη Ε και Κ
Κ.α.
Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό;
Όταν ο ασθενής πονά για περισσότερες από τρεις μέρες, η περιοχή της άρθρωσης έχει κοκκινίσει ή έχει πρηστεί, αν παρατηρήσει ότι δυσκολεύεται να κάνει κάποιες κινήσεις είναι καλό να επικοινωνήσει με το γιατρό του.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα αρθρίτιδας, το άτομο είναι καλό να προσέχει τους τραυματισμούς και να μην καταπονά τις αρθρώσεις του, ιδίως όταν έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Φυσικά αν η αρθρίτιδα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το άτομο θα μπορέσει να αποφύγει σοβαρότερη αρθρική βλάβη. Η διατήρηση του ιδανικού βάρους μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αρθρίτιδας σε γόνατα και ισχία.
Τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσα από την χειροπρακτική αντιμετώπιση;
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν καθημερινά έντονο πόνο και περιορισμούς στις κινήσεις τους. Η χειροπρακτική έχει σαν στόχο:
- Την ελάττωση του πόνου
- Την αποκατάσταση ή την πρόληψη στης δυσκαμψίας
- Την καλύτερη λειτουργία του μυϊκού συστήματος
Ο ασθενής με αρθρίτιδα σταδιακά μαθαίνει να προστατεύει τις αρθρώσεις που πάσχουν και να διαχειρίζεται τον πόνο. Ο χειροπράκτης μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων βελτιώνει την κινητικότητα και επανεκπαιδεύει το μυϊκό σύστημα του ασθενή. Σταδιακά επιτυγχάνεται αύξηση της ελαστικότητας των ιστών, μεγαλύτερη αντοχή των μυών και της σταθερότητας των αρθρώσεων.
Η χειροπρακτική επιστήμη είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της αρθρίτιδας. Η έγκαιρη έναρξη των θεραπειών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα ασθενών με αρθρίτιδα και καθυστερώντας την εξέλιξη της πάθησης.