Διαστρεμμα είναι η τραυματική ρήξη ή διάταση διαφόρων συνδέσμων της άρθρωσης, χωρίς όμως να έχει προκληθεί κάταγμα στα οστά. Οι σύνδεσμοι είναι ανθεκτικές ίνες που συγκρατούν τα οστά και σταθεροποιούν τις αρθρώσεις. Τα πιο ευπαθή σημεία του σώματος για να υποστούν διάστρεμμα είναι οι αρθρώσεις στα γόνατα, οι αστράγαλοι και τα δάχτυλα των χεριών και ποδιών. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα υποστούν διαστρεμμα.
Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε
- 1ου βαθμού: όπου παρατηρείται ελαφριά ρήξη ή υπερβολική διάταση των συνδέσμων. Η περιοχή πονά και υπάρχει ελαφρύ οίδημα
- 2ου βαθμού: όπου παρατηρείται μερική ρήξη των συνδέσμων. Η άρθρωση είναι επώδυνη, υπάρχει μεγάλο οίδημα και αίσθημα αστάθειας
- 3ου βαθμού: όπου παρατηρείται πλήρης ρήξη των συνδέσμων, η άρθρωση δεν κινείται φυσιολογικά, το οίδημα είναι μεγάλο και απαιτεί άμεση ακινητοποίηση
Ποιες οι αιτίες πρόκλησης ενός διαστρέμματος;
Ένα διαστρεμμα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εξαιτίας κάποιας απότομης κίνησης ή αλλαγής στην κατεύθυνση του σώματος. Πολλές φορές μπορεί να προκληθεί λόγω ελλιπούς προθέρμανσης ή εξαιτίας κακής αντιμετώπισης προηγούμενου τραυματισμού.
Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Οίδημα
- Πόνος
- Περιορισμένο εύρος κίνησης
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κλινική εξέταση. Καλό είναι να γίνεται και ακτινογραφικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν συνυπάρχει και κάταγμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι;
Από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το διαστρεμμα είναι:
- Ακινητοποίηση του σημείου που πάσχει
- Ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν νέο τραυματισμό
- Χρήση πάγου για μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και του πόνου τις πρώτες τρεις μέρες
- Επίδεση της περιοχής
- Ανύψωση για ελάττωση του οιδήματος
Πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια για το διαστρεμμα;
Είναι απαραίτητο να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια όταν ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος τη στιγμή του τραυματισμού, παρατηρηθεί μεγάλο οίδημα και η περιοχή είναι κόκκινη και ζεστή και όταν υπάρχει αδυναμία στήριξης και αστάθεια στην άρθρωση. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό διότι η λανθασμένη αντιμετώπιση του τραύματος μπορεί να επιβαρύνει την άρθρωση και να προκαλέσει χρόνιο πόνο.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί το διαστρεμμα:
- με ζέσταμα πριν από την άσκηση
- σωστή εκτέλεση των δραστηριοτήτων
- άσκηση με προσοχή για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις
- ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος
- σωστή επιλογή παπουτσιών
Πως γίνεται η διάγνωση;
Για να γίνει σωστή διάγνωση ο γιατρός προχωρά σε λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κάνει ειδικά τεστ για να διαπιστώσει τη δυνατότητα κίνησης της άρθρωσης, ψηλάφηση των συνδέσμων και τενόντων για να εντοπιστεί η αστάθεια στην περιοχή και να εκτιμηθεί το μέγεθος του οιδήματος. Όταν ο τραυματισμός είναι σοβαρός απαιτείται ακτινογραφία για να διαπιστωθεί αν έχει προκληθεί κάταγμα οστού ή εξάρθρωση. Για να εκτιμηθεί αν πρόκειται για ολική ή μερική ρήξη συνδέσμου μπορεί να ζητηθεί και μαγνητική τομογραφία.
Ποια η θεραπεία;
Μέσω της θεραπείας του διαστρέμματος στοχεύουμε :
- Στην ανακούφιση του πόνου
- Στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της κινητικότητας της άρθρωσης
- Στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης
Η χειροπρακτική συμβάλλει πολύ θετικά στην αντιμετώπιση του διαστρέμματος. Αρχικά ο χειροπράκτης θα ψηλαφίσει τους συνδέσμους που έχουν τραυματιστεί, για παράδειγμα αν το διαστρεμμα είναι στη περιοχή της ποδοκνήμης, εξετάζονται σημεία όπως ο αχίλλειος τένοντας, οι περονιαίοι τένοντες κ.α. Μέσα από τη χειρομάλαξη και την κινησιοθεραπεία επιτυγχάνεται κινητοποίηση των αρθρώσεων και επαναφορά των σπονδύλων. Μετά από μια σειρά συνεδριών ο ασθενής παρατηρεί αύξηση της μυϊκής δύναμης, σταδιακή αποκατάσταση της κινητικότητας και αντιμετώπιση της ατροφίας. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαστρέμματος δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μέσα σε ένα μήνα αντιμετωπίζεται οριστικά. Το διαστρεμμα είναι η πιο συχνή τραυματική βλάβη του ανθρωπίνου σώματος. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ξεκούραση και υπομονή για να υποχωρήσει το οίδημα και να περάσει ο πόνος.