Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα που χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή.

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια μικρή σήραγγα στην περιοχή του καρπού. Το πάνω μέρος της καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και το κάτω μέρος διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα περνά το μέσο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση του δείκτη, του μέσου δακτύλου και της πλευράς της παλάμης. Ελέγχει επίσης και του μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποιες οι αιτίες εμφάνισης;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται όταν οι ιστοί (αρθρικός υμένας) γύρω από τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται. Η διόγκωση αυτή στενεύει την περιοχή του καρπιαίου σωλήνα και αρχίζει να πιέζει το μέσο νεύρο. Υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Μερικές από αυτές είναι:

  • Η ηλικία. Όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου.
  • Η κληρονομικότητα. Σε ορισμένους ανθρώπους ο καρπιαίος σωλήνας είναι πιο μικρός, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.
  • Ιατρικές παθήσεις. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.
  • Η υπερβολική χρήση. Η καταπόνηση του χεριού μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρούν:

  • Πόνο και μούδιασμα στο χέρι
  • Πόνο σε όλη την περιοχή από τον βραχίονα ως τον ώμο
  • Αίσθημα ρεύματος να διαπερνά το δάχτυλο του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου
  • Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων

Τα συμπτώματα αρχικά είναι ήπια και κλιμακώνονται βαθμιαία. Μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή, όπως όταν σηκώσουμε το τηλέφωνο, όταν οδηγούμε  ή πληκτρολογήσουμε στον υπολογιστή και να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ενόχληση μπορεί να υποχωρήσει με το τίναγμα των χεριών. Όσο περνά ο καιρός τα συμπτώματα γίνονται μόνιμα και προκαλούν δυσκαμψία και πόνο ακόμα και σε πολύ απλές κινήσεις όπως όταν θέλουμε να κουμπώσουμε το πουκάμισό μας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;

Ο γιατρός συζητά με τον ασθενή τα συμπτώματα που έχει και λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό. Στη συνέχεια προχωρά σε κλινική εξέταση του χεριού για να ελέγξει τυχόν αδυναμία των μυών στη βάση του αντίχειρα, μούδιασμα στα δάχτυλα μετά από πίεση του μέσου νεύρου, μυρμηγκιάσματα στα χέρια λόγω κάμψης των καρπών κτλ. Για να διαπιστωθεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ο ασθενής υποβάλλεται σε ακτινογραφία και ηλεκτρομυογράφημα για να ελεγχθεί η λειτουργία του μέσου νεύρου.

Υπάρχει τρόπος θεραπείας;

Τα συμπτώματα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνονται σταδιακά. Επειδή πολλές φορές η πάθηση σχετίζεται άμεσα με δραστηριότητες του ατόμου, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί προσωρινά με την αποφυγή ή τη μείωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Όταν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την περίπτωση  ο γιατρός θα συστήσει:

  • Χρήση νάρθηκα για να διατηρείται ο καρπός σε μια ουδέτερη θέση
  • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που προσφέρουν ανακούφιση στον πόνο
  • Αλλαγή σε δραστηριότητες και συνήθειες που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών για ανακούφιση του πόνου

Χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορέσει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Σε πιο σοβαρά περιστατικά η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος και συστήνεται άμεσα για να αποτραπούν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χειροπρακτική για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η χειροπρακτική αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι για γρήγορη ανάρρωση και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επανατραυματισμού. Αρχικά στόχος του χειροπράκτη είναι να προσφέρει ανακούφιση στον πόνο μέσα από θεραπευτικές μαλάξεις, αλλά και να εντοπίσει και να διορθώσει κινήσεις του καρπού ή του άνω άκρου που γίνονται λανθασμένα. Αποτελεσματικές είναι και οι τεχνικές κινητοποίησης των οστών του καρπού και του νευρικού ιστού.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η χειροπακτική μπορεί να ξεκινήσει μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ο χειροπράκτης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα με ασκήσεις κινητοποίησης των αρθρώσεων, ενδυνάμωσης των αδύναμων μυών και βελτίωση της ελαστικότητας των μυών του καρπού και των δακτύλων.