Η χονδροπάθεια είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου των οστών, προκαλώντας τη διάβρωση του. Είναι υπεύθυνη για τη συλλογή υγρού, τον πόνο και τη δυσλειτουργία της άρθρωσης που πάσχει. Η χονδροπάθεια προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες σε ηλικίες από 15 έως 40 ετών.
Η χονδροπάθεια εμφανίζεται πιο συχνά στα γόνατα. Ο χόνδρος είναι ένας λείος ιστός γύρω από της επιφάνειες των αρθρώσεων που αποτρέπει τις μεταξύ τους τριβές. Ο επιγονατιδικός χόνδρος περιβάλλει την επιγονατίδα και προφυλάσσει την άρθρωση του γόνατος. Αλλοιώσεις μπορεί να προκαλέσουν τη διάβρωση του χόνδρου, την εκφύλιση και σε τελικό στάδιο την καταστροφή του.
Η χονδροπάθεια είναι μια πάθηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα επαγγέλματα. Άτομα που καταπονούν έντονα τα γόνατά τους, είτε γιατί δουλεύουν σε γονατιστή ή σε καθιστή θέση για ώρες, είτε γιατί ανεβοκατεβαίνουν σκάλες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Επίσης άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό (π.χ. κάνουν επαναλαμβανόμενες κάμψεις) αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χονδροπάθειας. Πιο ευάλωτα είναι και τα άτομα που παρουσιάζουν εκ γενετής ανατομικές ανωμαλίες στο γόνατο ή έχουν επιπλέον βάρος.
Ποιες οι αιτίες εμφάνισης χονδροπάθειας στο γόνατο;
Υπάρχουν διάφορες αιτίες που σχετίζονται με την εκδήλωση χονδροπάθειας:
- Κακώσεις στην περιοχή του γόνατος (όπως κάταγμα, εξάρθρημα)
- Μετατόπιση επιγονατίδας
- Παραμορφώσεις πέλματος
- Υψηλή ή ασταθής επιγονατίδα
- Αδυναμία των τετρακέφαλων
- Παχυσαρκία
- Αυξημένη πλάγια πίεση στην επιγονατίδα
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η χονδροπάθεια;
Συνήθως εκδηλώνεται πόνος στην επιγονατίδα όταν το άτομο ανεβαίνει ή κατεβαίνει σκάλες, όταν παραμένει στη ίδια θέση με λυγισμένα γόνατα για πολλή ώρα είτε κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας είτε λόγω καθιστικής εργασίας. Όσο η νόσος εξελίσσεται ο ασθενής μπορεί να ακούει ένα χαρακτηριστικό τρίξιμο καθώς τεντώνει το γόνατό του και μπορεί να εκδηλωθεί και ελαφρύ πρήξιμο. Πολλές φορές παρατηρείται δυσκαμψία ή και κλείδωμα του γόνατος κατά την κίνηση.
Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες το άτομο έχει χονδροπάθεια αλλά δεν έχει κανένα σύμπτωμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση ξεκινά με κλινική εξέταση του ασθενή από το γιατρό. Στη συνέχεια το άτομο θα κάνει μια ακτινογραφία που θα υποδείξει ανατομικές ανωμαλίες και μια μαγνητική τομογραφία για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του αρθρικού χόνδρου και των μηνίσκων.
Ποια η θεραπεία της χονδροπάθειας;
Οι ήπιες μορφές χονδροπάθειας μπορούν να θεραπευτούν από μόνες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες. Συστήνεται η απώλεια βάρους αν κριθεί απαραίτητο, ανάπαυση και αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση (π.χ. ανεβοκατέβασμα σκάλας, έντονη άσκηση). Ο γιατρός θα προτείνει και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσει ο πόνος και το οίδημα.
Σε ενδιάμεσες περιπτώσεις χονδροπάθειας συστήνεται και η έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων μέσα στην άρθρωση που θα διευκολύνουν την επούλωση και θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούνται επεμβατικές τεχνικές για ανάπλαση του χόνδρου και επιδιόρθωση της επιγονατίδας.
Πόσο αποτελεσματική είναι χειροπρακτική αντιμετώπιση;
Η χειροπρακτική αντιμετώπιση χωρίζεται σε στάδια με βάση την πορεία του ασθενή. Στην οξεία φάση που υπάρχει έντονος πόνος εφαρμόζονται τεχνικές για πιο άμεση ανακατασκευή του ιστού, ελάττωση του οιδήματος, μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Ο χειροπράκτης είναι εκπαιδευμένος και γνωρίζει πως ακριβώς πρέπει να επέμβει για να απελευθερώσει το νευρικό σύστημα και να επαναφέρει την ομαλή λειτουργία.
Σε επόμενο στάδιο που το οίδημα έχει υποχωρήσει στόχος είναι η ισχυροποίηση των μυών (κυρίως του τετρακέφαλου) και η κινησιοθεραπεία μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του προβλήματος. Φυσικά ο ασθενής με χονδροπάθεια θα λάβει και ένα πρόγραμμα ασκήσεων για να ακολουθήσει στο σπίτι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία χειροπρακτικής, ο ασθενής θα παρατηρήσει μεγάλη βελτίωση στις κινήσεις του.