Η δισκοκήλη εμφανίζεται όταν ο πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα ασκώντας πίεση σε γειτονικά νεύρα.
Πρόκειται για μια πολύ συχνή νόσο της σπονδυλικής στήλης που όταν εκδηλώνεται στην οσφυϊκή μοίρα προκαλεί οσφυαλγία ή ισχιαλγία.
Πώς δημιουργείται η δισκοκήλη;
Οι σπόνδυλοι βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο σχηματίζοντας τη σπονδυλική στήλη, και ενώνοντας το κρανίο με την λεκάνη. Συνολικά το ανθρώπινο σώμα έχει 7 αυχενικούς, 12 θωρακικούς και 5 οσφυϊκούς σπονδύλους. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν μαλακά στρώματα που ονομάζονται δίσκοι. Κάθε δίσκος αποτελείται από ένα ανθεκτικό εξωτερικό κάλυμμα και από ένα παχύρρευστο υγρό το οποίο υπάρχει στο εσωτερικό του καλύμματος και ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Ενίσχυση στους σπονδύλους προσφέρουν οι τένοντες και ισχυροί μύες που τους περιβάλλουν. Όταν κάποιος από τους δίσκους υποστεί ρήξη δημιουργείται μια δισκοκήλη. Η κήλη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή του αυχένα, της μέσης ή της θωρακικής μοίρας. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν δισκοκήλη στην οσφυϊκή περιοχή.
Η δισκοκήλη εκδηλώνεται συχνότερα σε άνδρες μέσης ή προχωρημένης ηλικίας, ιδίως όταν ασχολούνται με επίπονες σωματικές δραστηριότητες.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η δισκοκήλη;
Ο ασθενής με δισκοκήλη νιώθει:
- Πόνο στην περιοχή του αυχένα και της μέσης
- Τσιμπήματα και σουβλιές όταν βήξει ή φτερνιστεί
- Αδυναμία ελέγχου της ούρησης
Όταν πρόκειται για δισκοκήλη στον αυχένα, αισθάνεται μούδιασμα, αδυναμία και πόνο στο χέρι, των ώμο και τον αυχένα. Όταν μιλάμε για δισκοκήλη στην πλάτη ή τη μέση, αισθάνεται πόνο και μούδιασμα στους γλουτούς και τα πόδια ως τα πέλματα.
Στις περιπτώσεις που η κήλη δεν έρχεται σε επαφή με κάποιο νεύρο ο ασθενής μπορεί να μην έχει ενοχλήσεις. Στα περισσότερα περιστατικά όμως εκδηλώνεται έντονος πόνος στην περιοχή. Πιο σπάνια λόγω μαζικής πίεσης στα νεύρα από την κήλη, προκαλείται αδυναμία και στα δύο πόδια.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο γιατρός ζητά ένα πλήρες ιστορικό από τον ασθενή και προχωρά στην κλινική εξέταση. Ανάλογα, θα ζητήσει ακτινογραφίες και αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εξακριβώσει τη σοβαρότητα της βλάβης και να αποκλείσει άλλες παθήσεις με τα ίδια συμπτώματα. Ενδεχομένως γίνει και μυελογραφία, μια εξέταση που βοηθά ιδιαίτερα στο σχεδιασμό της επέμβασης. Τέλος, με το ηλεκτρομυογράφημα μπορούμε να διαπιστώσουμε τη συμπίεση των νεύρων.
Η δισκοκήλη είναι σοβαρή πάθηση;
Η δισκοκήλη άλλες φορές είναι σοβαρότερη και άλλες φορές όχι. Σε κάποια άτομα μπορεί να αποκατασταθεί μόνη της μέσα σε ένα διάστημα περίπου έξι εβδομάδων με ανάπαυση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η εγχείρηση είναι η μόνη λύση.
Ποια η θεραπεία;
Σε πρώτη φάση συστήνεται ξεκούραση και μειωμένη δραστηριότητα. Η παραμονή στο κρεβάτι συνήθως δεν είναι αναγκαία. Ο γιατρός ζητά από τον ασθενή να ελαττώσει για δυο εβδομάδες δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και σταδιακά να επανέλθει στους καθημερινούς του ρυθμούς. Ανακούφιση στον πόνο μπορούν να προσφέρουν κάποια φάρμακα και η χειροπρακτική.
Όταν η συντηρητική θεραπεία δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Όταν ένα άτομο γνωρίζει ότι έχει ευαισθησία σε ένα σημείο είναι καλό να προσέχει όταν αθλείται ή εργάζεται. Υπάρχουν και κάποιες ζώνες που προσφέρουν προστασία στη μέση και καλύτερη στήριξη στη σπονδυλική στήλη. Φυσικά η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η άσκηση συμβάλλουν θετικά, ιδιαίτερα στον πόνο της μέσης.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο χειροπράκτης;
Η χειροπρακτική έχει σαν στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Ο χειροπράκτης αφού λάβει το ιστορικό του ασθενή, προχωρά σε ψηλάφηση για να ανιχνεύσει προβλήματα στους σπονδύλους και τις αρθρώσεις. Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ο χειροπράκτης αφού αξιολογήσει την κατάσταση θα δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για τον ασθενή. Μέσα από ειδικές, απαλές κινήσεις απελευθερώνει μπλοκαρισμένα νεύρα και ανακουφίζει τον πόνο. Αρμοδιότητά του, είναι να μάθει στον ασθενή με δισκοκήλη πώς να κινείται, να κάθεται, να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, να στέκεται σωστά κτλ. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται έχουν σαν στόχο την ανακούφιση του πόνου, την ενίσχυση των μυών, την τόνωση των ιστών και την πρόληψη της δυσκαμψίας.