Ορφανός από γονείς, υιοθετήθηκε από άκληρη οικογένεια και από τον θετό του πατέρα έμαθε την χειροπρακτική (μασάζ των άκρων πόδια, χέρια, γόνατο, ώμος, ισχία) καθώς και την τέλεια αποκατάσταση εξαρθρώσεων, καταγμάτων, πόνους και πιάσιμο στην μέση και τον αυχένα, λύσιμο του ομφαλού, αρθρίτιδες και πολλές άλλες πρακτικές θεραπείες. Το επίθετο «Βλάχος» μαζί με το «Κοντογεώργος» με το οποίον έγινε γνωστός, το πήρε από το ντύσιμό του (φουστανέλα και τσαρούχια αντί για παντελόνι και παπούτσια) και διότι ήταν τσέλιγκας με εκατοντάδες πρόβατα και κατσίκια.

Με την Φωτεινή , το γένος Ξηρογιάννη απέκτησαν 5 παιδιά, 3 αγόρια και 2 κορίτσια (Γιώργος, Δημήτρης, Σωτήρης, Σοφία και Κωνσταντίνα). Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (Κρέσνα, Τζουμάγια, Κιλκίς, Λαχανα, Ελασσων, Σαρανταπορο) και στην εκστρατεία στην Τουρκία κάτω από τις διαταγές του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου, και έλαβε τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια ανδρείας για την συμμετοχή, μαχητικότητά και τον ηρωισμό του. Επίσης πήρε μέρος στον 1ον Παγκόσμιο Πόλεμο (1912-13), καθώς και στον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-41) όπου και συνελήφθη από τους Γερμανούς (για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και σύσταση αντιστασιακής ομάδας κατά των δυνάμεων κατοχής) και κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πολέμησε πάντοτε με Θυσία και αυταπάρνηση παρ’ ότι ήταν ήδη 70 και πλέον ετών. Μαζί του συνελήφθη και εκρατείτο και ο μεγάλος υιός του Δημήτριος.

Στην Αθήνα ήρθε το 1912 και αρχικά εγκαταστάθηκε στην Περιοχή της Γλυφάδας, στην συνέχεια στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, κατόπιν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (τότε λεγόταν Βατραχονησι) , στην Νέα Φιλαδελφεια (στο Άλσος , απέναντι στην Κομπαρσίτα) και τελικά βρέθηκε στην Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες) στην θέση που είναι και σήμερα. Οι αλλαγές αυτές έγιναν με σκοπό την εύρεση νερού γιατί είχε φέρει από το χωριό του μεγάλο κοπάδι κυρίως με πρόβατα αλλά και λίγα κατσίκια.

Εδώ πλέον ξεκίνησε και ουσιαστικά η μεγάλη του πορεία όσον αφορά την αποκατάσταση – καταγμάτων – προβλημάτων μέσης, αυχένα και εξαρορημάτων οπού είχε τεράστια επιτυχία με πανελλήνια και παγκόσμια αναγνώριση. Να σημειωθεί ότι ο «Μπαρμπα Θανασης» – έτσι ήταν το όνομά του σε φίλους και γνωστούς – ξεκίνησε την χειροπρακτική σε ζωα – ανθρωπους το 1884 σε ηλικία 14 χρόνων.

Στο μικρό Ιατρείο της οδού Αναγεννήσεως 5 δίπλα από την στάνη με τα πρόβατα, πέρασαν μεγάλες μορφές της πολιτικής , βασιλείς , καλλιτέχνες, αθλητές, και κυρίως απλός κόσμος από την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμα και από τις Η.Π.Α. Η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Αττικής , και απλώθηκε παντού λόγω της ικανότητάς του να φτιάχνει κυρίως σπασμένα χέρια και πόδια, και κάθε πρωί εκατοντάδες τον περίμεναν σαν Θεό με γυψους από νοσοκομεία και η κύρια εργασία του ήταν να ξανά σπάσει το στραβό μέλος και στην συνέχεια να το φτιάξει από την αρχή. Αυτό βέβαια προκάλεσε την αντίδραση ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου, με συνέπεια να οδηγηθεί στο δικαστήριο 11 φορές. Στην μία δε «επίσκεψή» στο δικαστήριο το 1952, πήρε και ένα αρνί και του έσπασε τα πόδια και στην συνέχεια τα ξαναέφτιαξε, θέλοντας να δείξει την ικανότητά του και την δουλειά που κάνει και με τους ανθρώπους, και πάντοτε χωρίς να παίρνει χρήματα. Επίσης σε άλλο δικαστήριο ο Πρόεδρος του είπε: πως να σε δικάσω εσένα που η μάνα μου με έφερε πριν πολλά χρόνια και με έκανες καλά!!

Από τα 5 παιδιά του την συνέχιση της δουλειάς την πήρε ο υιός του Δημήτρης πρακτικός και αυτός που βέβαια έζησε στην σκιά του Μπαρμπα Θαναση.
Την συνέχεια ανέλαβαν τα 5 παιδιά του Δημήτρη (Φωτεινη, Θανασης, Σπυρος, Γιωργος – όλοι Φυσικοθεραπευτες, και ο Αριστείδης Ακτινολόγος). Οι δύο γιοι του Σπύρου, Δημήτρης και Παντελής συνεχίζουν ως χειροπρακτικοί μέχρι σήμερα.

Μέσα σε ένα και πλέον αιώνα ζωής, συνέβησαν στην διάρκεια της ζωής του Μπάρμπα-Θανάση, και πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα, από τα οποία θα σας αναφέρω κάποια που θεωρώ ότι είναι τα σπουδαιότερα.

  • Όπως όταν ήρθε ο Βασιλεύς Παύλος (1952)στο διάσημο πρακτικό με πρόβλημα στο κάτω άκρο. Δεν τον γνώρισε ο Παππούς και την ώρα που τον έφτιαχνε το πόδι, ο Βασιλιάς από τον πόνο φώναζε και του είπε το αμίμητο «δεν ντρέπεσαι ολόκληρος μαντράχαλος και σκούζεις . Μετά από αυτό ο συνοδός του Βασιλιά «Αυλάρχης Λεβίδης» του είπε για ποιόν επρόκειτο και ο Παππούς που ήταν «βασιλικός» άρχισε να ζητάει συγνώμη από τον «Μεγαλειότατο» για τα λόγια που του είπε και εκεί τελείωσε το θέμα .

Ο Βασιλιάς έγινε καλά και τότε έλεγαν ότι του έβαλε το τηλέφωνο ή ότι του έδωσε άδεια να μπορεί να δουλεύει σαν πρακτικός γιατρός χωρίς να τον ενοχλούν οι Ιατροί και ο Ιατρικός Σύλλογος. Αυτά βέβαια είναι αναληθή , και η αλήθεια είναι ότι του πρότεινε ο Βασιλιάς να πάει μαζί του κρουαζιέρα με την Βασιλική Θαλαμηγό, κάτι που δεν έγινε, και αυτό γιατί έμαθε ότι την είχε αγοράσει από την Ιταλία, και συγκεκριμένα ανήκε στον δικτάτορα Μουσολινι, λέγοντας ότι δεν θα πάω βόλτα με καράβι που ανήκε σε αυτόν που είχα πολεμήσει.

  • Ο περιβόητος «Λήσταρχος Νταβέλης»είχε κάποιο πρόβλημα στον ώμο, και ένα παγωμένο πρωινό, τον Ιανουάριος του 1915 ήρθε και περικύκλωσε με τα πρωτοπαλίκαρά του την στάνη του Μπάρμπα Θανάση. Επικηρυγμένος από την Χωροφυλακή ο λήσταρχος που φοβόταν μην συλληφθεί , έφυγε από την σιγουριά της σπηλιάς στην Πεντέλη και ήρθε στον διάσημο πρακτικό να τον κάνει καλά, και έτσι έγινε .
  • Επισκέπτης μόνιμος και φίλος της Ελλάδας ήταν και ο Ιμπ Σαούντ, που έπαθε σε μία καλοκαιρινή επίσκεψή τον κάτι στην μέση του (πιθανώς λουμπάγκο). ‘Ηρθε με κουστωδία μεγάλη (1967) στο ιατρείο του Βλάχου ο οποίος του έκανε θεραπεία. Μετά έστελνε μια λιμουζίνα και τον πήγαινε και έφερνε στο Καβούρι, στο ξενοδοχείο που έμενε. Μετά από λίγες επισκέψεις ο Σεϊχης ήταν έτοιμος από την μέση του. Από τότε όλοι της Βασιλικής αυλής αν είχαν κάποιο πρόβλημα έρχονταν από την χώρα τους (Σαουδική Αραβία) στις Κουκουβάουνες έτσι έλεγαν τότε την περιοχή που τώρα ανήκει στην Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Το 1962 υπήρξε επικοινωνία με επιστολή από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζων Φιτζέραλντ-Κένεντυο οποίος είχε πρόβλημα με την μέση του, και έμαθε για τον θεραπευτή-πρακτικό από την Ελλάδα από την αδελφή της γυναίκας του Τζάκυ Κένεντυ Ωνάση, την Λαίδη Ρότσιλντ που είχε θεραπευτεί σε κάποια επίσκεψή της στην Ελλάδα από τον Μπάρμπα-Θανάση. Δεν πρόλαβε να έρθει παρ’ όλο που είχε ταχτοποιηθεί η ημερομηνία, γιατί τον πρόλαβε τι δολοφονία του το 1962.
  • Επίσης υπήρχε επικοινωνία μέσω ταχυδρομείου με τον ηθοποιό Ντην Μάρτινπου είχε πρόβλημα στο δεξί του πόδι, και τότε δεν του έστειλε ακτινογραφία, αλλά του ζωγράφισε το πόδι του και το σημείο που τον πονούσε . Η επικοινωνία αυτή κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το ένα γράμμα κατόπιν του άλλου εκ μέρους του διάσημου ηθοποιού. Δυστυχώς τα γράμματα αυτό χάθηκαν .
  • Τα νέα τα έμαθε και ο Φρανκ Σινάτραο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα με τον αυχένα του (πονοκεφάλους και ζαλάδες) και προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον πρακτικό θεραπευτή στην Ελλάδα και την οποία έκανε όταν ήρθε για διακοπές το καλοκαίρι του 1965. Με 2-3 εττισκέφεις έγινε καλά και στην συνέχεια κανόνισε να έρθει και η κόρη του Νάνσυ Σινάτρα, και αυτή διάσημη τραγουδίστρια που και η ίδια είχε αυχενικό σύνδρομο. ‘Ετσι έγινε γνωστός στο Χόλλυγουντ και ακολούθησαν και πολλοί άλλοι διάσημοι αστέρες .
  • Ο μπάρμπα-Θανάσης είχε γίνει γνωστός στις Η.Π.Α.από τον Νταίηβιντ, ένα νεαρό 18 ετών που ήταν ημιπαράλυτος, έμεινε στην Ελλάδα για να του κάνει την θεραπεία επί 6 μήνες και έφυγε σχεδόν περπατώντας με μικρή βοήθεια . Την πορεία της θεραπείας κατέγραφε το Αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πλήθος άλλων γεγονότων που συνέβησαν, αλλά επιλέξαμε και ξεχωρίσαμε τα πλέον ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κατά την δική μας άποφη .
Αυτή είναι η ιστορία του (Μπαρπα Θανάση Βλάχου) τσέλιγκα Πρακτικού – Ιατρού από τις Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση Αττικής) που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία) και που όπως έλεγαν, πέρασε όλη η Ελλάδα κυριολεκτικα από τα χέρια του και κυρίως τους έκανε καλά και χωρίς χρήματα.

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…