Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζουμε ένα σύνολο από εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές ανήκουν η εκφύλιση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, η ανάπτυξη οστεόφυτων και η συσσώρευση αλάτων στην περιοχή του αυχένα. Ο αυχένας σχηματίζεται από εφτά σπονδύλους, τις μεταξύ τους αρθρώσεις, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους μύες και τους συνδέσμους. Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που επιδεινώνεται όσο το άτομο μεγαλώνει.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το αυχενικό σύνδρομο;
Τα συμπτώματα διαφέρουν και σχετίζονται με τη βαρύτητα του αυχενικού συνδρόμου. Τα πιο κοινά συμπτώματα του αυχενικού είναι:
- Πόνος και ευαισθησία στον αυχένα
- Δυσκαμψία του αυχένα
- Πονοκέφαλος και ζαλάδα
- Νευρολογικά συμπτώματα
- Μυϊκές δυσλειτουργίες
- Ίλιγγος
- Μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα
- Περιορισμένη κινητικότητα
Ποιες οι αιτίες εκδήλωσης του συνδρόμου;
Το αυχενικό σύνδρομο χωρίζεται σε ιδιοπαθές και δευτεροπαθές. Το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία, ενώ το δευτεροπαθές οφείλεται σε κάποιο οργανικό νόσημα ή σε παθολογική διαταραχή. Το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο είναι πιο κοινό.
Διαταραχές σακχάρου, τραύματα, παθήσεις των οστών, μεταβολικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή σύνδρομα, ενώ η ηλικία, η παχυσαρκία ενοχοποιούνται για την εκδήλωση ιδιοπαθών συνδρόμων. Τα συχνότερα αίτια εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου είναι:
- Τραυματισμοί των μυών ή των συνδέσμων
- Ψυχολογικά αίτια όπως το άγχος
- Καταπόνηση λόγω της παρατεταμένης κάμψης της κεφαλής
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Διαταραχές του σακχάρου
- Μεταβολικές διαταραχές
- Παχυσαρκία
- Κληρονομικότητα
- Ηλικία
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ενοχοποιείται για την εκδήλωση του αυχενικού συνδρόμου. Καθημερινές συνήθειες όπως η χρήση πολλών μαξιλαριών κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, η βαριά τσάντα στον έναν ώμο, η χρήση του ώμου ως μέσο στήριξης του κινητού επηρεάζουν τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Με την επίσκεψη στο γιατρό τη λήψη ενός ιστορικού και την κλινική εξέταση μπορεί να γίνει η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου. Φυσικά για να εξακριβωθεί η βαρύτητα της πάθησης ο γιατρός θα ζητήσει μια σειρά εξετάσεων όπως η ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας ή ηλεκτρομυογράφημα.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό και ποια η θεραπεία;
Η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν παρατηρείται μούδιασμα ή έντονος πόνος στα χέρια. Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την αιτία εμφάνισης και από την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και βοήθεια από χειροπράκτη. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου παρατηρείται:
- έντονη πίεση του νωτιαίου μυελού
- κάκωση των νευρικών ριζών
- αστάθεια της αυχενικής μοίρας
- μειωμένη κινητικότητα του αυχένα που δεν επιτρέπει στο άτομο να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες
- επέκταση των συμπτωμάτων στα άνω και κάτω άκρα
Πώς μπορεί να βοηθήσει η χειροπρακτική επιστήμη;
Η χειροπρακτική είναι μια επιστήμη που μπορεί να βοηθήσει στο αυχενικό σύνδρομο αλλά και σε άλλες παθήσεις. Ο χειροπράκτης σε συνεννόηση με το γιατρό του ασθενή λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό και προχωρά σε κλινική αξιολόγηση. Αρχικά παρατηρεί τις κινήσεις και τη στάση του σώματος του ασθενή. Προσδιορίζει την περιοχή που πάσχει, ελέγχει την κατάσταση των μυών και των συνδέσμων και σχεδιάζει το πλάνο θεραπείας.
Ο χειροπράκτης έχει σαν στόχο:
- την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου
- την ανάκτηση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του αυχένα
- την πρόληψη των υποτροπών
- την λύση του επώδυνου μυϊκού σπασμού
Η θεραπεία περιλαμβάνει εξειδικευμένες τεχνικές για την κινητοποίηση των αρθρώσεων του αυχένα, την επεξεργασία της αυχενικής μοίρας, την εξισορρόπηση των μυϊκών τάσεων και την επαναφορά του φυσιολογικού εύρους κίνησης. Η διάρκεια τη θεραπείας καθορίζεται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την ηλικία και την ανταπόκριση του ίδιου του οργανισμού. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, ο χειροπράκτης δίνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων (διατάσεις, κάμψεις, στροφές κτλ) για τον ασθενή, ώστε να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα.
Συχνές ερωτήσεις
- Είναι απαραίτητη η χρήση κολάρου;
Το κολάρο μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας και με τη χρήση του, στοχεύουμε στον περιορισμό της κίνησης του αυχένα. Να τονίσουμε ότι δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις και η χρήση του γίνεται κατόπιν σύστασης του γιατρού.
- Σε ποιες περιπτώσεις προχωράμε σε χειρουργική επέμβαση;
Είναι λίγα τα περιστατικά αυχενικού συνδρόμου που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Αιτίες εκδήλωσης του πόνου όπως φλεγμονές, εκφυλιστικές καταστάσεις, κήλες, νεοπλασίες μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργική αντιμετώπιση.
- Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία;
Τα νεότερα άτομα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον αυχένα, εκτός από περιπτώσεις τραυματισμού ή υπερβολικής καταπόνησης των μυών. Με την πάροδο των ετών και λόγω ελλιπούς άσκησης είναι πιθανότερο να εμφανιστούν εκφυλιστικά στοιχεία στην σπονδυλική στήλη.
- Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να σχετίζονται με το αυχενικό σύνδρομο;
Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (π.χ. η σκολίωση ή η κύφωση) πολύ σπάνια συνδέονται με το αυχενικό σύνδρομο.
- Πόσο αποτελεσματική είναι η χειροπρακτική στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου;
Η χειροπρακτική είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελεσματική για όσους υποφέρουν από το αυχενικό σύνδρομο. Τα οφέλη της χειροπρακτικής αντιμετώπισης είναι αναγνωρισμένα διεθνώς. Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που έχουν δεχτεί τη βοήθεια χειροπράκτη, κατάφεραν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, και έχουν αποφύγει τις χειρουργικές επεμβάσεις. Με ειδικές μαλάξεις, κινητοποιήσεις και τη χρήση σύγχρονων μέσων ο χειροπράκτης παρεμβαίνει ανώδυνα και προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή.
- Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά;
Η τακτική άσκηση και κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας και της αντοχής των μυών. Είναι καλό ο εργασιακός σας χώρος να γίνει εργονομικός για να μην επιβαρύνεται ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη (καθόμαστε όσο γίνεται πιο μέσα στην καρέκλα, φέρνουμε την οθόνη στο ύψος των ματιών κτλ). Αλλά και στο σπίτι προσέχουμε τη στάση του σώματος μας, τροποποιούμε τη θέση μας στον καναπέ, αποφεύγουμε τα πολλά μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιλέγουμε ένα ανατομικό στρώμα, κρατάμε τον αυχένα σε όρθια θέση όταν κάνουμε δουλείες κτλ.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που χρήζει ιατρικής βοήθειας για να θεραπευτεί. Η χειροπρακτική επιστήμη μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυχενικού και να προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή.